Fields of sage

fields01fields13fields08fields10fields15fields02fields12fields11

 

 

 

 
Natuurserie rond het Great Basin steppen gebied in het westen van de verenigde staten met Great Basin National Park als letterlijk hoogtepunt. Volledige tekst serie:

Great Basin National Park. Bergen in een zee van sagebrush.
Dit nationaal park ligt in het westen van de Verenigde Staten in Nevada, en is genoemd naar het Great Basin gebied. Het gebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte sagebrush velden. Sagebrush is een woestijnplant bij uitstek en heeft zich aangepast aan de vele droge perioden.
Het water vloeit niet af naar een zee, maar verzamelt zich in meertjes, poelen, moddervlakten en zoutwoestijnen, en verdampt even makkelijk in de droge woestijnlucht. Het Great Basin National Park is een bergketen in deze woestenij. Tegen deze bergketen kunnen de weinige regenwolken zich ontladen.
Het extra vocht geeft een soort oase van plantengroei, welke zich in de omringende woestijn niet kan handhaven. Bij het toenemen van de hoogte verandert de vegetatie van sagebrush naar juniper, naaldbomen en espen. De kleuren van de herfst lijken door het contrast met de omgeving intenser als elders.
Op de toppen van de bergen groeien de bristlecones, of beter gezegd, lijken te groeien. Dit zijn de oudste bekende levende schepsel op aarde. De bristlecone is een meester in het overleven. Zij groeien bijzonder langzaam, een tak tegelijk op wat verder dood hout lijkt. Men praat dan ook niet over eeuwen oud, maar millennia oud. Leeftijden van vijfduizend jaar komen voor. Zelfs de naalden bereiken een leeftijd van 40 jaar.


Leave a Reply

Your email address will not be published.