Audio Visual Himalayan Stove Project

Na een succesvolle vertoning van de Audio Visual in Barneveld en met zeer veel waardering ontvangen van het publiek (oa publieksprijs) bijgaand enige achtergrond info. De audio visual betreft een sponsorproject voor energiezuinige houtbranders in Nepal. Uitgevoerd door het Himalayan Stove Project.
Het eerste beeld laat een grotere brander zien, geschikt voor bijvoorbeeld 10 tot 20 personen. Nu wordt heel veel op open vuur gekookt.

Voor de bezoeker van Nepal geeft dat wel een heel authentiek gevoel.

Het koken op vuur in combinatie met een toenemende bevolkingsaantal is een aanslag op de bossen van Nepal en zorgt voor meer erosie wat weer leidt tot meer aardverschuivingen. Het is een vicieuze cirkel die mogelijk doorbroken kan worden middels de introductie van engergiezuinige houtkachtels. Hoger in de bergen is er geen hout en stookt men op gedroogde Yak mest. Of hout wat men met veel moeite omhoog moet sjouwen. In zijn algemeenheid is een Nepalees in de bergen toch enkele uren per dag bezig om hout te halen. Minder houtverbruik betekent ook meer tijd voor andere zaken. Zie mijn vorige blog mbt de houtdragers.


Boven de dorpen hangt een smog van houtvuren en dan zie je heel goed boven de daken. In de huizen is het soms niet uit te houden voor een gewone westerling.

Bijgaande foto laat zien hoe het er in de keuken/huiskamer aan toe gaat. Door een slechte rookafvoer naar buiten is er veel roetaanslag en een hele slechte klimaat binnenshuis.

Mensen krijgen last van COPD, een longaandoening met een sterk verminderde longcapaciteit en heel veel last van de ogen. En is op die manier een silent killer. Het gevolg is erger dan een aardbeving.

Bovenstaand beeld is genomen in de Ghorka vallei, voordat deze in 2015 het epicentrum werd van de aardbeving.  Er overlijden meer mensen vroegtijdig aan de gevolgen van het inademen van rook als aan de gevolgen van een aardbeving.

Deze stove kost circa 150 dollar om deze in de bergen geïnstalleerd te krijgen. Mensen betalen een eigen bijdrage om betrokkenheid te krijgen als eigendom. Zij hebben dat er graag voor over.

De coördinator in Nepal vertelde mij dat per dorp de energiezuinige houtkachels worden geïnstalleerd en dat de positieve effecten worden gevisualiseerd en gemonitoord. Hij vertelde bijvoorbeeld dat het ziekteverzuim van schoolgaande kinderen sterk verminderde.


Comments

Audio Visual Himalayan Stove Project — 12 Comments

  1. 1 probleem is in ieder geval opgelost; dat had te maken met de read more button. Na wat googlne bleek dat in de permalinksettings te zitten. Vraag me niet wat het is, maar door de permalink weer op standaard te zetten werkt het weer. Op de Ipad werkt het ook,

  2. Ik had mijn site opengezet voor commentaar; in 1 dag tijd in 1 keer 250 spamberichten. Niet te geloven wat een lol. Heb net nieuw anti spam filter geinstalleerd. Dit is dus een test of er wel berichten gepost kunnen worden. Marco

Leave a Reply

Your email address will not be published.