Gumbah Lungdang

DSC_1912 300Net terug van een trekking in Nepal naar de Tsum vallei. Een van de bizondere plaatsen was Gumbah Lungdang, een nonnenklooster op een zijroute van de Tsum trekking. Het klooster wordt nauwelijks door toeristen bezocht, vanwege een fllnke klim. Ik ging er eigenlijk naar toe omdat ik op de kaart een glacier had gezien. en het Ganesh Himal basecamp wilde zien. Vertrouw maar niet op een Nepalese kaart. Een glacier was er niet te zien. Van een basecamp is ook geen sprake omdat de berg meestal vanuit de Tibetaanse kant wordt beklommen. Wat er wel te zien was, was een ongerepte vallei, een zeer oorspronkelijk klooster en zeer mooie uitzichten op de Ganesh Himal range. Van 3 kanten kwamen de de 7000 meter Himalaya toppen op je af. Vergelijkbaar met de Annapurna Sanctuanairy waar ik 25 jaar geleden was. Er was nog een flinke staart van een cycloon van India waardoor er relatief veel slecht weer was en op deze hoogte flink wat wolken. Voor oktober was dat een uitzonderlijke situatie. De Tsum trekking was vanuit Nerderland door mij rechtstreeks geregeld met Mountain mart, een zeer betrouwbare trekking agency.Thanks Dolakh for the organisation. Candra  de gids was zeer goed. Thanks Chandra for your patience during my photography. En niet te vergeten de drager. Thika. Hij wil gids worden na te zijn uitgetreden als monnik. Hij spreekt Tibetaans (de taal van de Tsum vallei) en kon alles vertellen van de vele kloosters die we onderweg zagen.

dsc_1823dsc_1912dsc_1878dsc_1892dsc02519dsc_1864dsc_1847dsc_1673dsc_1809dsc_1813dsc_1711dsc_1751dsc_1756dsc_1780dsc_1834dsc_1770

 

 


Comments

Gumbah Lungdang — 6 Comments

 1. Marco,
  Jij bent weer een ervaring rijker.
  Een hele belevenis lijkt het me als ik je verhaal lees, foto’s zie en website van Mountain Mart.
  Mooie foto’s!
  Hoe lang ben je weggeweest?
  Groetjes,
  Bets

  • Was indeed informed that the monastery was destroyed. But was not aware of any renovation.
   This side trip from the Tsum Vallet trek is well worth visiting. And experience the magnificence of this place.

Leave a Reply

Your email address will not be published.