Nikon Coolscan

Wat te doen met alle oude dias? Van de 35 jaar dat ik fotografeer zijn alleen de laatste 5 jaar digitaal. Voor die periode heb ik een aantal prachtige reizen gemaakt die je niet zomaar overmaakt. De vraag is weer actueel geworden omdat er binnenkort een reunie is gepland van een Rolwaling reis. Een reis die je ook niet zomaar overnieuw maakt. Afgelopen weken ben ik bezig geweest om de toen gemaakte diaseries in te scannen. De ogen van Boeddha komt binnenkort als AV op de website. Rolwaling is ook gemaakt, maar laat ik eerst zien bij het Spoor en bij AV creatief. Bij mij moet een apparaat het doen en daarom deze post over de Nikon Coolscan. Al eerder had ik problemen met donkere dias en hele fijne strepen. In combinatie met de Nikon scan 4.2 software. Ik ben niet de enige als ik zo op internet kijk. Daar las ik ook dat Windows 7 de Nikon scanner niet meer ondersteunt. Met name zijn er geen actuele drivers meer. Wat helpt zijn de drivers van Vue scan laden van de firma Hamrick. En dan Nikon scan gebruiken. Probleemloos is het nog niet, soms moet je herstarten.
De kleuren en contrasten krijg ik wel goed. De scherpte blijft toch minder in vergelijking met de digitale fotografie.  Ik moet er wel bij zeggen dat dat niet altijd aan de techniek ligt, soms heb ik een onscherpe opname gebruikt in mijn diaserie wat toen mij niet opviel en nu wel!
Het scannen vond ik een bijkomend technisch geneuzel wat soms nodig was voor de hobby. Niet mijn ding, maar als ik dan nu naar het resultaat kijk van Rolwaling begin ik er weer zin in te krijgen om weer met mijn dias aan de slag te gaan.


Comments

Nikon Coolscan — 1 Comment

  1. Hi I discovered your webpage by mistake when i searched Bing for this topic, I have to tell you your website is actually very helpful I also like the theme, its amazing!

Leave a Reply

Your email address will not be published.